Η παραδοσιακή γιορτή Dano

Η παραδοσιακή γιορτή Dano




source Korea.net 







 Dano (단오) ή αλλιώς Surit-nal (수릿날) είναι μια παραδοσιακή γιορτή για τον ερχομό του καλοκαιριού, η οποία συγκριτικά με τις άλλες παραδοσιακές γιορτές της Νότιας Κορέας, Chuseok (추석), που γιορτάζεται το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και το Seollal (설랄), που γιορτάζεται αντίστοιχα τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, είναι μια λιγότερο γνωστή γιορτή. 

 Η ετυμολογία της λέξης Dano (단오) προέρχεται από το χαρακτήρα "Dan" (단), που σημαίνει "πρώτος" και το χαρακτήρα "o" (오), που σημαίνει "πέντε", οπότε το Dano αποδίδεται ως "ο πρώτος πέμπτος". Βάσει της ετυμολογίας καταλαβαίνουμε, πως το Dano γιορτάζεται την πέμπτη ημέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα. 


Οι ρίζες του Dano 

 Στη συνομοσπονδία Mahan της αρχαίας Κορέας, πριν από περίπου 2000 χρόνια, οι άνθρωποι μετά την περίοδο της σποράς το Μάιο γιόρταζαν την  ημέρα του Dano με τραγούδι, χορό και κρασί, για να πάει καλά η σοδειά τους. Τότε θεωρείτο ως ένα περίτεχνο σαμανιστικό τελετουργικό προς τιμήν της θεότητας του ουρανού για τον εορτασμό του τέλους της σποράς. Στην αρχαία πολιτεία Jinhan, από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. η τελετή στους θεούς διεξαγόταν μετά το τέλος της σποράς τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς αυτό το έθιμο μεταβιβάστηκε στο βασίλειο Silla και λατρευόταν ως Dano. 

 Την εποχή των Τριών Βασιλείων (892- 936) οι τελετές στον προγονικό θεό ήταν λόγοι για θυσίες. Για παράδειγμα, στο Gaya (43-592) το Dano ήταν ένα από τα πέντε ετήσια τελετουργικά για τον Suro, τον θρυλικό ιδρυτή και βασιλιά του κράτους. Αν και το φεστιβάλ κατά τους προαναφερθέντες χρόνους ήταν γνωστό ως Surit-nal, το όνομα, που χρησιμοποιείται σήμερα, Dano προέρχεται από το φεστιβάλ Daunwu, το οποίο υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Joseon (1392-1910) μαζί με την ημερομηνία εοαρτασμού του. 

 Tο Dano έχει τις ρίζες του σε αρχαίες γεωργικές πρακτικές και συνδέεται με προσευχές για καλές σοδείες και προστασία από τα κακά πνεύματα. Μάλιστα, επειδή υπήρχε η πεποίθηση, ότι τα κακά πνεύματα και οι ασθένειες μεταδίδονταν πιο εύκολα τους θερινούς μήνες, είχαν συνδέσει το Dano σαν το μέσο, που θα προστάτευε την κοινότητα τους από το κακό και θα τους εξασφάλιζε την ευημερία, που ζητούσαν για την καλλιεργιτική περιόδο. 

 Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου το Dano άλλαζε χαρακτήρα και προσαρμοζόταν στα καινούρια δεδομένα, που έφερνε η κάθε εποχή. Οι γεωργικές και πνευματικές πτυχές του φεστιβάλ παρέμεναν σημαντικές, περιελάμβαναν όμως και στοιχεία χαλάρωσης, αναψυχής και πολιτισμού. Οι κοινότητες διοργάνωναν διάφορες εκδηλώσεις, παραστάσεις και εκθέσεις κατά τη διάρκεια του Dano, για να προωθήσουν την πολιτιστική κληρονομιά και μπορούσαν οι άνθρωποι να συναντηθούν και να γιορτάσουν. Έτσι με το Dano ενισχύονταν οι κοινωνικοί δεσμοί και αναπτυσσόταν η αίσθηση της ενότητας. 

 Σήμερα το Dano αναγνωρίζεται σαν εθνική εορτή, αργία και πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να περάσουν χρόνο με τις οικογένειες τους, να ασχοληθούν με υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πικ-νικ με την οικογένεια λόγω του ευνοϊκού καιρού, και να εκτιμήσουν τις πολιτιστικές παραδόσεις, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Δεδομένης της στροφής του φεστιβάλ στον πολιτισμό, το Dano χρησιμεύει ως υπενθύμιση της πλούσιας ιστορίας της χώρας. Ο εορτασμός του φεστιβάλ περιλαμβάνει παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως η κορεάτικη πάλη (씨름) , παιχνίδι με κούνια, χορούς με μάσκες και άλλα λαϊκά παιχνίδια.

 Τέλος, από την ημέρα του Dano δεν θα έλειπαν τα παραδοσιακά φαγητά. Στις σπεσιαλιτέ της ημέρας περιλαμβάνονται το surichitteok  (수리취떡), κείκ ρυζιού με γέμιση από φασόλια ή ξηρούς καρπούς με το μοτίβο τροχού (προέρχεται από την αρχική ονομασία του φεστιβάλ, Surit-nal,  που είναι η κορεάτικη λέξη για τον τροχό) και ssukguk (쑥국) σούπα με χόρτα με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. 

source Korea.net 



Οι εορτασμοί του Dano στο παρελθόν 

 Την ημέρα του Dano όλα ήταν γιορτινά και στολισμένα με διακοσμητικά Dano (단오장), για να απολαύσουν το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι πλένονταν στο ποτάμι και φορούσαν καινούρια καθαρά ρούχα. 

 Στα ανάκτορα του Joseon, τα μέλη της βασιλικής αυλής παρουσίαζαν στο μονάρχη ένα βιβλίο με ποίηση Dano (단오첩) και ο βασιλιάς σε αντάλλαγμα τους προσέφερε παραδοσιακές βεντάλιες κατασκευασμένες από μπαμπού με σκηνικά από φεστιβάλ Dano. Τα νοικοκυριά πραγματοποιούσαν τελετές προς τιμήν των προγόνων τους (단어절사) και τους προσέφεραν την τελευταία σοδειά τους από κεράσια, που είχαν συλλέξει πρόσφατα, τα οποία τοποθετούσαν πάνω στο τραπέζι με τις προσφορές. Οι οικογένειες πραγματοποιούσαν μια άλλη τελετή (단오고사), για να προσευχηθούν για ειρήνη στην οικογένεια, πλούσια σοδειά και ευημερία. Επίσης, εκείνη την ημέρα οι γυναίκες έλουζαν τα μαλλιά τους με νερό βρασμένο με γλυκιά σημαία, που τα έκανε λαμπερά, έβαζαν αρωματικά λουλούδια, καθώς πίστευαν ότι το άρωμα τους απωθούσε το κακό και απολάμβαναν το παιχνίδι της κούνιας. Από την άλλη πλευρά οι άντρες φορούσαν ζώνες ίριδας γύρω από τη μέση τους, για να διώχνουν τα κακά πνεύματα και έπαιρναν μέρος σε διάφορα παιχνίδια πάλης. Επίσης, εκείνη την ημέρα όλοι φορούσαν μπλε και κόκκινα ρούχα και από τις ρίζες ίριδας έφτιαχναν φουρκέτες, τις οποίες φορούσαν στα μαλλία τους και απέτρεπαν τους πονοκεφάλους. 


 Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του Dano στο πέρασμα του χρόνου, παρατηρούμε ότι παρά τις όποιες αλλαγές σημειώθηκαν στον αρχικό χαρακτήρα του φεστιβάλ και τα καινούρια στοιχεία που εμφανίζονταν, ο ιαματικός χαρακτηρός του Dano παρέμεινε και παραμένει ακόμα. Παλαιότερα με το Dano φρόντιζαν τους εαυτούς τους, τις οικογένειες και τις σοδειές τους από το κακό, ενώ στην πορεία με το Dano φροντίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους, που λόγω καθημερινών απαιτήσεων αδυνατούν να αφιερώσουν χρόνο. 




[Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι

απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα

άτομα(συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας

της Κορέας]



ΠΗΓΕΣ

Korea.net, 2016. Dano [online]
(Accessed 15 May 2023) 

Observer voice, 2023. 23 June: Dano (Korean Festival Day) and its Significance [online] Available at:<https://observervoice.com/23-june-dano-korean-festival-day-and-its-significance-25672/ > (Accessed 20 July 2023) 

Mimsie Ladner, 2023. How to celebrate Dano like a Korean? [online] Available at: <https://theculturetrip.com/asia/south-korea/articles/how-to-celebrate-dano-like-a-korean> (Accessed 01 August 2023)




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια νύχτα στο...παλάτι

Ταξίδι γεύσεων στο Joseon