Sipjangsaeng, Τα Δέκα Σύμβολα Της Μακροζωίας

Sipjangsaeng, Τα Δέκα Σύμβολα Της Μακροζωίας  


  Ο κορεάτικος πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του, είναι γνωστός για τους ευοίωνους συμβολισμούς του και το Sip-Jang-Saeng (십장생) είναι ένα από τα βασικά μοτίβα των διακοσμητικών τεχνών της Κορέας.  Sip-Jang-Saeng σημαίνει τα δέκα σύμβολα της μακροζωίας και πρόκειται για ένα μοτίβο, που χρησιμοποιείτο ιδιαίτερα την εποχή του Joseon (1392-1910) και βάσει ορισμού εκφράζει την ευχή για μια μακρά υγιή ζωή και για ευημερία.  Τα δέκα σύμβολα της μακροζωίας παρουσιάζονται αρμονικά σε έναν πίνακα από την επόχη του Joseon, όπου ένα τοπίο με βαθιά χρώματα απεικονίζεται ως η αυλή των αθανάτων και είναι γεμάτος σύμβολα της αιώνιας ζωής, όπως ο ήλιος, το νερό, οι πέτρες, τα βουνά, τα σύννεφα, τα πεύκα, οι χελώνες, τα ελάφια, οι γερανοί, τα ροδάκινα και το μανιτάρι της αθανασίας. Απομεινάρια του Sip-Jang-Saeng, όπως δένδρα μπαμπού και γερανούς, μπορεί να εντοπίσει κανείς σε διάφορα σημεία σε ολόκληρη τη χώρα ακόμα και σε δρόμους και κτίρια στη Σεούλ. 




source San-Shin.org 



Οι ρίζες του Sip-Jang-Saeng 

 Η πεποίθηση για την αθανασία και τη δυνατότητα μακροζωίας είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ανατολική Ασία, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία και το Θιβέτ. Αυτή παρουσίαζεται στη λογοτεχνία και τη λαογραφία τους, καθώς και σε πίνακες ζωγραφικής, σε κεντήματα και την κεραμική.  Σύμβολα της μακροζωίας και της αθανασίας απεικονίζονται στα έργα τέχνης όχι μόνο για καλλιτεχνικούς ή αισθητικούς σκοπούς, αλλά και για να προαχθεί μια μορφή συζήτησης για ιδέες, φιλοσοφίες και κοινωνική ευαισθητοποίηση. 

 Στην Κορέα υπάρχει το σύνολο των δέκα συμβόλων και ονομάζεται Sip-Jang-Saeng, τα δέκα σύμβολα της μακροζωίας. Τα δέκα σύμβολα χρησιμοποιούνται, για να αντιπροσωπεύσουν είτε την έννοια της αθανασίας ή της μακροζωίας. Αυτή η πρακτική ξεκίνησε από τη δυναστεία Joseon και έχει περάσει από γενιές μέχρι και σήμερα. Αρχικά, χρησιμοποιούσαν αυτό το μοτίβο μέσα στο παλάτι για τη μακροζωία και την ευημερία του βασιλιά και της χώρας, και στη συνέχεια περάστηκε και σε πιο προσωπικό επίπεδο. Το Sip-Jang-Saeng κοσμούσε βασιλικά και αριστοκρατικά κτίρια, έπιπλα, κεντητά, πίνακες ζωγραφικής. Επίσης, την εποχή του Joseon υπήρχε ένα έθιμο, σύμφωνα με το οποίο της ημέρα της πρωτοχρονίας οι άνθρωποι κρεμούσαν στις πόρτες τους μια εικόνα με τα δέκα σύμβολα.


Συγκεκριμένα, στην αίθουσα του θρόνου, Geunjeongjeon του παλατιού Gyeongbokgung πίσω ακριβώς από το θρόνο του βασιλιά βρίσκεται ένα αναδιπλούμενο παραβάν, το οποίο κοσμείται από το μοτίβο των δέκα συμβόλων.

source Korea.net 


Επίσης, σύμβολα από το Sip-Jang-Saeng, με μοναδική εξαίρεση το βουνό, εντοπίζονται και στα τοιχώματα των καμινάδων του λόφου Amisan, που βρίσκονται εξίσου στο Gyeongbokgung.


source San-shin.org


Το σκηνικό με τα δέκα σύμβολα υπάρχει στο Geoncheong, όπου διέμενε και αναπαύοταν η βασίλισσα.


source San-shin.org 




Εκτός αυτού ,το μοτίβο των δέκα συμβόλων στολίζει και τους τοίχους του παλατιού Changdeok του 18ου αιώνα, μόνο που αυτή τη φορά παρατηρείται και το φεγγάρι στο σκηνικό του Sip-Jang-Saeng. 



source San-shin.org 




 Εκτός του παλατιού, πίνακας με δέκα σύμβολα εντοπίζεται και στο περίπτερο συνέλευσης Nurimaru, το κτίριο, στο οποίο πραγματοποιούνται οι συναντήσεις μεγάλων ηγετών του κόσμου, και το οποίο βρίσκεται στο Busan. Δίπλα στην είσοδο του κτιρίου μπορεί να δει κανείς, καθώς εισέρχεται, ένα γιγαντιαίο πίνακα, στον οποίο απεικονίζονται τα δέκα σύμβολα της μακροζωίας.


source San-shin.org 


Τέλος, τα δέκα σύμβολα έχουν χρησιμοποιηθεί και σε αρκετά έργα σύχρονης τέχνης. 


Κλασικό στυλ σε κεντητό έργο του 1990 και σύγχρονο στυλ που στολίζει μια ευχετήρια κάρτα πρωτοχρονιάς χρησιμοποιήθηκαν από εκδοτική εταιρία της Σεούλ.


source San-shin.org



 Επιπλέον, το 2010 τα δέκα σύμβολα ζωγραφισμένα σε ένα φανάρι με τη μορφή βουνού χρησιμοποιήθηκαν στην παρέλαση για τα γεννέθλια του Βούδα στο κέντρο της Σεούλ. 


source San-shin.org 


 Ακόμα, η επιγραφή στην πύλη υποδοχής στη δυτική είσοδο του επαρχιακού πάρκου Mungyeong-Saejae κοσμείται από τα δέκα σύμβολα. 


source San-shin.org



 Τέλος, τα δέκα σύμβολα της μακροζωίας κοσμούν το εξώφυλλο ενός λεξικού για τον κορεάτικο πολιτισμό.


source San-shin.org



Η σημασία των Δέκα Συμβόλων 

 Στην Κίνα και την Ιαπωνία τα σύμβολα συναντώνται μεμονωμένα, ενώ στην Κορέα, κατά κύριο λόγο, απεικονίζονται όλα μαζί και για αυτό ονομάζονται σαν σύνολο Sip-Jang-Saeng, δέκα σύμβολα της μακροζωίας. Στην πραγματικότητα, όμως, κάθε σύμβολο μπορεί να σταθεί μόνο, αλλά και να αποτελέσει κομμάτι του Sip-Jang-Saeng και να έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία στο σύνολο. Το Sip-Jang-Saeng απεικονίζεται μέσα από ένα ορεινό τοπίο με κινούμενα νερά, χαριτωμένα πουλιά και έντονο πράσινο φύλλωμα. Πρόκειται για ένα μείγμα ενός αυλικού κήπου και ενός αθάνατου κόσμου, με άλλα λόγια γίνεται λόγος για ένα μείγμα γίηνης εκλέπτυνσης και θείας χάριτος. 

Αναλυτικότερα έχουμε τα στοιχεία της φύσης (ήλιος, νερό, μπαμπού, πεύκα, μανιτάρι της αθανασίας, σύννεφα) και τα ζώα (γερανοί, ελάφια, χελώνες). 

  • Ο ήλιος ανατέλλει κάθε μέρα, χωρίς να αποτύχει και είναι μια συνεχής πηγή φωτός και θερμότητας. Είναι η πηγή της ζωής και συμβάλει στη διατήρηση της ζωής κάθε οργανισμού πάνω στη γη.Με αυτό τον τρόπο αντιπροσωπεύει την ευχή για αιώνια ζωή. 
  • Τα βουνά στέκονται ψηλά και διατηρούν τη μορφή τους αναλλοίωτη, όσα χρόνια και εάν περάσουν. Φαίνεται, πως είναι σύμμαχοι με την αιώνια ζωή και αντίπαλοι με το χρόνο, καθώς μπορούν να αντέχουν το βάρος του. 
  • Το νερό, που παρουσιάζεται ως θάλασσα ή καταρράχτης, είναι επίσης σύμβολο ζωής. Ανάλογα με την ένταση της ροής του, το νερό μπορεί να συμβολίζει την αρμονία, αλλά και την ατελείωτη δύναμη, καθώς με την ορμητική ροή του μπορεί να καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμα του. Όπως έχει αναφέρει και ο κινέζος φιλόσοφος Lao Tzu "Τίποτα κάτω από τον ουρανό δεν είναι πιο μαλακό και παραγωγικό από το νερό. Αλλά, όταν επιτίθεται σε πράγρατα, σκληρά και ανθεκτικά, τότε κανένα από αυτά δεν μπορεί να επικρατήσει". 
  • Το μπαμπού συμβολίζει την ανθεκτικότητα, επειδή λυγίζει υπό πίεση, αντί να σπάει. 
  • Το πεύκο και ειδικά το κόκκινο πεύκο (소나무), που αποδίδεται στα ελληνικά ως "ανώτερο δέντρο", λόγω του ότι είναι αειθαλές φυτό, μπορεί να διατηρήσει το πράσινο φύλλωμα του μέσα στις εποχές, συμβολίζει την αθανασία. Θεωρείται το εθνικό δένδρο, ενώ αναφέρεται σε πολλές κορεάτικες εκφράσεις, ακόμα και στον εθνικό ύμνο της Ν. Κορέας αντιπροσεύοντας με αυτόν τον τρόπο την αντοχή και τη δύναμη της χώρας. 
  • Το μανιτάρι της αθανασίας (영지버섯) χαρίζει την αθανασία σε όσους το φάνε. Φυτρώνει, όμως, μόνο στη γη των αθανάτων, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόσβαση. O μόνος τρόπος για να  βρουν το ελιξίριο της αθανασίας είναι με τη βοήθεια ενός ιερού ζώου, όπως ο φοίνικας, το ελάφι ή ο γερανός.  
  • Τα σύννεφα όπως και το νερό συμβολίζουν τη μακροζωία λόγω της ικανότητας τους να υποστηρίζουν τη ζωή, καθώς φέρνουν το νερό στη γη. Συχνά απεικονίζονται σε στροβιλισμούς, για να δείξουν την ουσία του Chi, που σύμφωνα με τον ταοϊσμό πρόκειται για τη ζωτική δύναμη που οδηγεί στη ζωή. 
  • Οι γερανοί, τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους συμβολίζουν την ευτυχία και την αιώνια νιότη. Συγκεκριμένα οι λευκοί γερανοί παρουσίαζονται και ως σύντροφοι των Οκτώ Αθανάτων του ταοϊσμού και αγγελιοφόροι, που μπορούν να μεταφέρουν τα μηνύματα, καθώς ταξιδεύουν από τον ουρανό στη γη. Επίσης, σύμφωνα με τον κομφουκιανισμό είναι και σύμβολα της συζυγικής πίστης, καθώς επιλέγουν το ταίρι τους μία και μόνο φορά. 
  • Τα ελάφια θεωρούνται ως ιδιαίτερα πνευματικά και ευγενικά ζώα, που ζούν ειρηνικά στο δάσος, και συμβολίζουν την αρμονία. Όπως οι γερανοί, έτσι και τα ελάφια παρουσιάζονται συχνά ως σύντροφοι των Οκτώ Αθανάτων σε πολλά έργα κλασσικής τέχνης. Λέγεται, ότι η λίμνη των λευκών ελαφιών, που βρίσκεται στο νησί Jeju, είναι ένα μυστικιστικό μέρος, στο οποίο συνήθιζαν να συγκεντρώνονται οι Οκτώ Αθάνατοι. Επιπλέον, τα ελάφια με το φάρμακο, που παρασκευάζεται από τα κέρατα τους, βοηθούν τους ανθρώπους να δυναμώσουν το σώμα τους και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους.  
  • Οι χελώνες είναι ιερά ζώα. Στον ταοϊσμό το άνω καμπυλωτό μέρος του κελύφους της χελώνας συμβολίζει τον ουρανό, ενώ το κάτω μέρος συμβολίζει τη γη. Συνεπώς λέγεται, ότι οι χελώνες κουβαλάνε τον κόσμο στις πλάτες τους. Από την άλλη πλευρά, στον βουδισμό τα κελύφη τους χρησιμοποιούνταν, για να διαβάσουν το μέλλον. 
   Αναφορικά με τα δέκα σύμβολα, στη λίστα προστίθενται τα ροδάκινα και οι πέτρες. Σε ορισμένους πίνακες με το μοτίβο των δέκα συμβόλων φαίνονται ροδακινιές γεμάτες ροδάκινα. Το ροδάκινο, σύμφωνα με την παραδοσιακή Κορέα, μοιάζει με γυναικείο στήθος και αποτελεί σύμβολο για τη γονιμότητα και τη συνέχιση της γραμμής της οικογένειας. Στην παραδοσιακή κορεάτικη κοινωνία η παραγωγή της επόμενης γενιάς διασφαλίζει την αθανασία της οικογένειας, καθώς η κληρονομιά και το οικογενειακό όνομα μπορούν να συνεχιστούν. Επίσης, μερικές φορές παρατηρούνται και βράχοι, πέτρες και ορυκτά, τα οποία επειδή είναι από τα πιο ανθεκτικά πράγματα στη φύση, συμβολίζουν την ανθεκτικότητα και την αντοχή. 




[Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι

απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα

άτομα(συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας

της Κορέας]


ΠΗΓΕΣ

Precillia Cecile, 2019. The ten longevity symbols: Sip-Jang-Saeng [online] Available at:< http://www.koreners.com/bbs/blog/1116/The%2010%20longevity%20symbols:%20Sip-Jang-Saeng?ckattempt=2 > (Accessed 1 September 2023) 

Fave Korea Travel, 2019. Ten Symbols of Longevity [online] Available at:< http://www.favekorea.com/ten-symbols-of-longevity/?ckattempt=2 > (Accessed 1 September 2023) 

San Shin Org. Sipjangsaeng the Twelve "Ten symbols of longevity" widely used in Korea's traditional painting [online] Available at:< https://www.san-shin.org/Ship-jangsaeng_Longevity-1.html> (Accessed 2 September 2023) 

Olivia, 2023. 10 Korean Symbols of Longevity (Sipjangsaeng) [online] Available at:<https://symbolsage.com/korean-symbols-of-longevity/> (Accessed 5 September 2023) 

James W Singer, 2023. Masterpiece Story: Ten Symbols of Longevity [online] Available at:<https://www.dailyartmagazine.com/ten-symbols-of-longevity/> (Accessed 5 September 2023) 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια νύχτα στο...παλάτι

Η παραδοσιακή γιορτή Dano

Ταξίδι γεύσεων στο Joseon