Ο πεζόδρομος με το πέτρινο τείχος του παλατιού Deoksugung και ο αστικός μύθος γύρω από αυτό

  Ο πεζόδρομος με το πέτρινο τείχος του παλατιού Deoksugung και ο αστικός μύθος γύρω από αυτό 




source Visit Korea 




 Ο γραφικός πεζόδρομος με το πέτρινο τείχος, που έχουμε συναντήσει σε αρκετές κορεάτικες σειρές, γνωστός και ως Deoksugung Stonewall Walkway (덕수궁 돌담길) βρίσκεται δίπλα στο παλάτι Deoksugung (덕수궁). Αυτός ο γραφικός πεζόδρομος με μήκος περίπου 900 μέτρων αποτελεί την πρώτη και επιτυχημένη προσπάθεια της Κορέας να δημιουργήσει ένα σημείο μέσα στην πόλη, όπου η φύση και οι άνθρωποι μπορεί να συνυπάρχουν. Ο δρόμος κατασκεύαστηκε με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ ελήφθησαν μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των πεζών. Σε αυτό το μέρος υπάρχουν περισσότερα από 20 παγκάκια και 130 δένδρα κατά μήκος του δρόμου, που δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα για μερικές στιγμές χαλάρωσης για τους πεζούς. 




source Visit Korea 

 

  Λέγεται, επίσης, πως το να περπατήσει κανείς κατά μήκος του πέτρινου τείχους είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Μάλιστα το μέρος αυτό αποτελεί και σημείο συνάντησης αρκετών ζευγαριών για ένα ρομαντικό περίπατο. 

 Παρά τη ρομαντική ατμόσφαιρα, ο αστικός μύθος, που συνοδεύει το συγκεκριμένο σημείο, την αντικρούει. Ο αστικός μύθος λέει, πως, εάν ένα ζευγάρι περπατήσει σε εκείνο το δρομάκι, τότε οδηγείται σε χωρισμό και έχει ένα αρκετά ρεαλιστικό υπόβαθρο, γεγονός που δημιουργεί σκέψεις και ανησυχίες ακόμα και σε ανθρώπους, που δεν πιστεύουν σε προκαταλήψεις. Ιστορικά μιλώντας στο τέλος του πεζόδρομου βρισκόταν το Οικογενειακό Δικαστήριο της Σεούλ μέχρι το 1995. Για περισσότερα από 70 χρόνια αρκετά ζευγάρια, που ήθελαν να πάρουν διαζύγιο με κατεύθυνση το δικαστικό μέγαρο, περνούσαν από εκεί. Έτσι γεννήθηκε αυτός ο μύθος περί χωρισμού των ζευγαριών. Ωστόσο, μετά την ανακαίνιση του χώρου, όπου πλέον βρίσκεται το Μουσείο Τέχνης της Σεούλ, θεωρείται, πως αυτή η "κατάρα" έχει λυθεί. 

  Για αυτό τον αστικό μύθο γίνεται αναφορά σε αρκετές κορεάτικες σειρές, στις οποίες ο μύθος καθορίζει κομμάτι της εξέλιξης της πλοκής. Συγκεκριμένα υπάρχουν σκηνές από κορεάτικες σειρές, που έχουν γυριστεί μπροστά από το τείχος και που λειτουργούν ως προοικονομία ενός συμβάντος, το οποίο θα επηρεάσει την ιστορία της εκάστοτε σειράς. Ορισμένα στιγμιότυπα από σειρές είναι: 

  • Extraordinary Attorney Woo (이상한 변호사 우영우)
source Extraordinary Attorney Woo 

  •  Guardian: The Lonely and Great God (도깨비) 
source Guardian: The Lonely and Great God

  • Do you like Brahms? (브람스를 좋아하세요?)

source Do you like Brahms? 

  • Fanletter, Please (팬레터를 보내주세요)


source Fanletter, Please


Το παλάτι Deoksugung 

 Όσον αφορά το παλάτι Deoksugung είναι ένα από τα πέντε βασιλικά ανάκτορα, που βρίσκονται στη Σεούλ. Χρονολογικά ανήκει στην εποχή του Joseon όμως κατασκεύαστηκε κυρίως στα τέλη του 20ου αιώνα και είναι το μικρότερο από τα ανάκτορα της Σεούλ. Η ονομασία του παλατιού Deoksugung δεν επιλέχθηκες τυχαία, καθώς σημαίνει "Το παλάτι της αρετής και της μακροζωίας", και επειδή αποτελούσε την οικία του αυτοκράτορα Gojong, ήταν στο πνεύμα της προσευχής για τη μακροζωία του αυτοκράτορα. 

 Επίσης στη γωνία της πιο πολυσύχναστης διασταύρωσης στο κέντρο της Σεούλ, το παλάτι Deoksugung φημίζεται και για το γραφικό δρόμο με το πέτρινο τείχος. Είναι το μόνο παλάτι, που βρίσκεται δίπλα σε μια σειρά από κτίρια δυτικού στύλ, που κάνουν το τοπίο μοναδικό. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο παλάτια σε ένα, το οποίο αποτελείται από ένα κορεάτικο παραδοσιακό συγκρότημα με πολλά δείγματα αρχιτεκτονικής των παλατιών από την ύστερη εποχή του Joseon και από ένα συγκρότημα ανακτόρων δυτικού τύπου με δύο επιβλητικά νεοκλασσικά κτίρια  και τον πρώτο δυτικού τύπου κήπο της Κορέας. 

 Εάν επισκεφτεί κάποιος το παλάτι, θα αντικρίσει ένα συνδυασμό αντίθετων αρχιτεκτονικά στυλ,-μοντέρνο, δυτικό και παραδοσιακό. Έτσι, καθώς μπαίνει κάποιος στο παλάτι Deoksugung συναντά διάφορα μνημεία, κατασκευές και κτίρια, μεταξύ των οποίων είναι τα ακόλουθα:  
  • Η πύλη Daehanmun είναι η κεντρική πύλη του παλατιού Deoksugung και βρίσκεται στα ανατολικά και ορίστηκε ως η κεντρική πύλη μετά την ολοκλήρωση του βωμού Hwangudan. Μπροστά ακριβώς από την πύλη πραγματοποιείται κάθε μέρα και σε συγκεκριμένες ώρες η τελετή αλλαγής φρουράς. 
source Cultural Heritage Administration

  • Η γέφυρα Geumcheongyo είναι η παλαιότερη γέφυρα, που σώζεται στη Σεούλ και συγκεκριμένα στην ιστορική τοποθεσία του Deoksugung. Χτίστηκε το 1411 και αναστηλώθηκε το 1986. Επίσης, πιστεύεται, πως, καθώς οι επισκέπτες περνούν από την πύλη και διασχίζουν τη γέφυρα πάνω από το ρέμα, γίνεται η κάθαρση των εαυτών τους πρωτού μπούν στο παλάτι. Για το λόγο αυτό η γέφυρα Geumcheongyo βρίσκεται λίγο πιο πέρα, μετά από την πύλη Daehanmun. 
source Cultural Heritage Administration 

  • Η πύλη Junghwamun είναι η εσωτερική πύλη του Deoksugung και η κύρια πύλη της αίθουσας Junghwajeon. Είναι μία από τις τελευταίες κατασκευές, που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας Joseon. 
source Cultural Heritage Administration 

  • Το κιόσκι Jeonggwanheon βρίσκεται πάνω σε λόφο μιας αυλής, που είναι πίσω από το παλάτι. Χρησιμοποιηθήκε για να φιλοξενήσει τα συμπόσια για ξένους επισκέπτες και απεσταλμένους. Η κατασκευή του κτιρίου βασίστηκε τόσο σε κορεάτικα όσο και σε δυτικά σχέδια με κάποιες ρομανικές κιονοστοιχίες και στην απομίμηση λίθινων κιόνων. 

source Korea Travel Post 


  • Η αίθουσα Junmyeongdang είναι το μέρος, στο οποίο ο αυτοκράτορας Gojong διαχειριζόταν τις διάφορες κρατικές υποθέσεις στα χρόνια της βασιλείας του. Το αρχικό κτίριο καταστράφηκε σε πυρκαγιά, αλλά αργότερα ξαναχτίστηκε. Επίσης η αίθουσα Junmyeongdang συνδεέται με την αίθουσα Jeukjodang μέσω ενός στενού διαδρόμου. 
source Cultural Heritage Administration 

  • Η αίθουσα Jeukjodang είναι το μέρος στο οποίο έλαβε χώρα η τελετή στέψης του βασιλιά Gwanghaegun (1608) και του βασιλιά Injo (1623). Η ονομασία του είναι συμβολική και σημαίνει "το σπίτι όπου οι βασιλιάδες ανέβηκαν στο θρόνο τους". Το κτίριο καταστράφηκε σε πυρκαγιά μαζί με το Junmyeongdang, αλλά ξαναχτίστηκαν. 

source Cultural Heritage Administration 

  • Η αίθουσα Seogeodang είναι το πιο απλό και λιτό κτίριο, που μοιάζει με ξύλινο σπίτι. Το 1904 το κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε.
source Cultural Heritage Administration 



  • Η αίθουσα Junghwajeon είναι η κύρια αίθουσα του θρόνου στο παλάτι Deoksugung. Παλαιότερα η αίθουσα του θρόνου ήταν η αίθουσα Jeukjodang, στη συνέχεια όμως, όταν χτίστηκε η αίθουσα Junghwajeon, αυτό άλλαξε. Έχει παραδοσιακή αρχιτεκτονική βασιλικής κατοικίας, που παρόμοια κατασκευή μπορεί να δει κάποιος  στο Ιερό Jongmyo, που είναι αφιερωμένο στη διαιώνιση των μνημοσύνων για τους νεκρούς βασιλιάδες και βασίλισσες από τη δυναστεία Joseon.  
source Cultural Heritage Administration 

  • Η πύλη Gwangmyeongmun βρισκόταν στη νότια πύλη του παλατιού Deoksugung. Μοιάζει με κιόσκι και περιέχει μια κρεμαστή χάλκινη καμπάνα, ένα ρολόι νερού και ένα πυροβόλο. Πιο αναλυτικά αυτή η καμπάνα σφυρηλατήθηκε το 1462 κατά τη διάρκεια της δυναστείας Joseon και προέρχεται από το ναό Heungcheonsa. Το ρολόι νερού, που χτυπά αυτόματα και είναι γνωστό ως Jagyeokru, χρησιμοποιήθηκε στο Joseon, για να υπολογίζουν την ώρα. Και τέλος σχετικά με το πυροβόλο, που είναι τροχοφόρο, χρησιμοποιούσαν πυρίτιδα και μπορούσε να εκτοξεύσει ταυτόχρονα 100 βέλη. 
source Cultural Heritage Administration 


  • Το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται μέσα στους χώρους του παλατιού Deoksugung. 

source Korea Travel Post 

  • Η αίθουσα Seokjojeon είναι ένα άλλο κτίριο δυτικού στυλ, το οποίο παλαιότερα ήταν αίθουσα ακροατηρίου και εκεί βρίσκονταν οι χώροι ανάπαυσης του αυτοκράτοτα Gojong. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι νεοκλασσική του 19ου αιώνα με τριγωνική στέγη. Είναι το πρώτο κτίριο δυτικού τύπου στην Κορέα και ήταν η κατοικία της κορεάτικης βασιλικής οικογένειας στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ έπειτα ο χώρος μετατράπηκε σε γκαλερί τέχνης από τις ιαπωνικές αποικιακές αρχές. Το 2014 το κτίριο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του ως Μουσείο Ιστορίας της Αυτοκρατορίας Daehan μετά από χρόνια εντατικής δουλειάς για την αναδόμηση του κτιρίου, καθώς το εσωτερικό του κτιρίου είχε καταστραφεί από τους Ιάπωνες, ενώ το εξωτερικό είχε υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά, που είχε ξεσπάσει στη διάρκεια του Κορεάτικου Πολέμου (1950-1953).  



source Cultural Heritage Administration 


  • Η αίθουσα Deokhongjeon είναι το μέρος, στο οποίο ο αυτοκράτορας Gojong συναντούσε υψηλόβαθμους απεσταλμένους και άλλους αξιωματούχους. Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1911 και είναι από τα νεόδμητα κτίρια γύρω από το παλάτι. Η εξωτερική αρχιτεκτόνικη της αίθουσας είναι παραδοσιακή κορέατικη, ενώ η εσωτερική αρχιτεκτονική είναι περισσότερο εμπνευσμένη από το δυτικό στυλ. 

source Cultural Heritage Administration 



Η ιστορική σημασία του παλατιού Deoksugung 

 Επίσης, αξίζει να αναφερθεί, πως το παλάτι Deoksugung συνδέεται με δύο μεγάλα γεγονότα, που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας Joseon (1392-1910). Αρχικά, το 1592 ο ιαπωνικός στρατός αποβιβάστηκε στο Μπουσάν και κατεύθύνθηκε προς την πρωτεύουσα, Σεούλ.  Πριν την άφιξη του, ο βασιλιάς Seonjo είχε ήδη καταφύγει στο Ουίτζου, μια κομητεία στη βόρεια επαρχία Πιονγκάν, όπου και παρέμεινε για ενάμιση χρόνο. Όταν, όμως, επέστρεψε στη Σεούλ, επειδή όλα τα άνακτορα είχαν καταστραφεί στη διάρκεια του πολέμου, χρησιμοποίησε αυτό το μέρος, που ήταν η κατοικία μιας οικογένειας συγγενών του, ως προσωρινό παλάτι. Στη συνέχεια, όταν ο πρίγκιπας Gwanghaegun διαδέχθηκε το βασιλιά Seonjo μετονόμασε το μέρος σε παλάτι Gyeongungung. Ωστόσο αυτή η ονομασία δεν χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο πρίγκιπας Gwanghaegun ανατράπηκε από το βασιλιά Injo. 
 
 Έπειτα το 1897, όταν ο βασιλιάς Gojong εγκατάσταθηκε εκεί, επέκτεινε το παλάτι αντλώντας την έμπνευση του από τη δυτική αρχιτεκτονική. Ο Gojong διακύρηξε στον κόσμο την ίδρυση της Αυτοκρατορίας Daehan. Συνεπώς η δική του ιδιότητα από βασιλιάς άλλαξε σε αυτοκράτορας και το παλάτι σε αυτοκρατορικό παλάτι δίνοντας του και πάλι την προηγούμενη ονομασία ως παλάτι Gyeongungung. Αργότερα, όταν αναγκάστηκε να παραδώσει το θρόνο στο γιο του, τον αυτοκράτορα Sunjong, παρέμεινε στο παλάτι. Εκείνη την εποχή το παλάτι μετονομάστηκε από τον αυτοκράτορα σε παλάτι Deoksugung, όπου η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα και σημαίνει το "Το παλάτι της ενάρετης μακροζωίας".



source CJ Nattanai/Shutterstock





[Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι

απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα

άτομα(συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας

της Κορέας]



ΠΗΓΕΣ

Korea Travel Post, 2020. Deoksugung Palace (덕수궁), Seoul [online]
Available at: 

Cultural Heritage Administration, 2018. Deoksugung is the Palace of  Chosun & Daehan Emp. in Seoul [online] 
Available at: 
https://www.deoksugung.go.kr/en/ > (Accessed 05 March 2023) 

 Korea Tourism Organisation, 2021. Deoksugung Stone Wall Path (덕수궁 돌담길) [online] 
Available at: 

Korea Dramaland, 2023. Deoksugung Palace Stonewall Walkway (덕수궁 돌담길) [online]
Available at: 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια νύχτα στο...παλάτι

Η παραδοσιακή γιορτή Dano

Ταξίδι γεύσεων στο Joseon